Спининг риболов ✔️ nikulden.com ✔️ ТОП ЦЕНИ

Спининг риболов

Какво представлява риболова на спининг?

 

Идеята за риболова на спининг е изкуствените примамки, които се използват, така да се презентират на рибите, че да се имитира максимално реалистично движението на естествената храна на хищните риби. Всяка година се измислят нови и нови изкуствени примамки, като се използват нови високо технологични материали.

 

Най-новите и модерни изкуствени примамки за спининг се произвеждат от екологични и щадящи природата сплави, които заместват оловото и пластмасата, а силиконовите примамки, които остават във водата, след определен период от време се разграждат.Има вече и силикони за спининг, направени от материал, който може да се консумира.

 

Екипът на НИКУЛДЕН ФИШИНГ, клуб КСР“НИКУЛДЕН“ и приятели, приветстваме и горещо препоръчваме при закупуване на блесни, воблери силикони и въобще на всякакви изкуствени примамки, да се избират тези, които най-малко замърсяват природата и щадят живота на рибите и водните обитатели!

 

Какви са различията и типовете в риболова на спининг?

 

Спининг риболова, особенно много избухна в няколко направления.

 

·        Ултра лайт спининг  

·        Лайт спининг

·        Спининг за щука

·        Спининг за сом

·        Морски спининг

·        Ареа спининг

·        Спининг за бас

·        Стрийт фишинг

 

През последните една, две години ареа риболовът на пъстърви в арендовани водоеми привлече изключитенно много почитатели. През 2021г. в Италия се проведе и първото ареа световно първенство. Стрийт фишинга /риболов на хишна риба в градски условия/ набира все повече и повече фенове. Очакваме и първото световно по стрийт фишинг.

 

Другата голяма мания, която е обхванала вече сериозна част от спинингистите е риболова на бас. Това е рибата, която най-много развива сладководния сининг в САЩ и Канада, а и в Япония са „полудели“ по риболова на бас на спининг.

 

Първите басове се появиха в България през 2012г.След десет години вече има екземляри над 4-5кг.Борбени, хитри и сменящи ежечасно интереса си към различните видове изкуствени примамки,което прави риболова на бас невероятно интересен. Басът, който живее в България е от вида Largemouth Bass, или иначе казано широкоуст американски костур. Басовете атакуват воблери, въртящи се блесни, клатушки, повърностни примамки /попъри, уокъри/ имитиращи жаби, насекоми, патета, мишки, змийчета та дори и птички. Всеки, който иска да лови американския разбойник, задължително трябва да притежава голям асортимент от силиконови примамки за бас. Спинери и спинербайт, примамки са в „менюто“ на широкоустия хищник.

Спининговият риболов е популярен метод за риболов, който използва въртяща се макара и въдица за замятане и извличане на примамка или стръв. Ето няколко начина за уловяне на риба:

 

Методи за риболов на спининг:

 

Casting and Retrieving: Замятане и извличане.Това е най-разпространеният метод за спинингов риболов. Просто хвърлете вашата примамка или стръв и я извадете, като навиете въдицата.

 

Jigging: Джигинг включва пускане на вашата примамка или стръв на дъното и след това подскачане нагоре и надолу. Това може да бъде много ефективно за улов на дънни риби като лаврак, костур и сом.

 

Drifting: Дрифтирането включва хвърляне на вашата примамка или стръв срещу течението и оставянето й да се носи надолу по течението. Това е чудесна техника за улов на пъстърва и други видове, които са чувствителни към шум и движение.

 

Trolling: Тролингът включва влачене на вашата примамка или стръв зад движеща се лодка. Това е страхотна техника за покриване на много вода и търсене на активни риби.

 

Drop Shotting: Дроп шот включва поставяне на вашата примамка или стръв над тежест, която стои на дъното. Това е страхотна техника за риболов в дълбоки води или когато рибата се държи близо до дъното.

 

Skipping: Прескачането включва хвърляне на вашата примамка или стръв така, че да прескача по повърхността на водата. Това може да бъде много ефективно за улавяне на бас и други видове, които са привлечени от повърхностно действие.

 

Walking the Dog: "Разхождането на кучето" включва движение на вашата примамка или стръв в зигзагообразен модел по повърхността на водата. Това може да бъде много ефективно за улов на горноводни видове като лаврак, щука и други.

 

Като цяло, ключът към успешния спинингов риболов е да съобразите правилната техника с условията и вида, към който се насочвате. Експериментирайте с различни техники и вижте кое работи най-добре за вас!

 

Най-добрите видове спининг примамки могат да варират в зависимост от вида риба, към който се насочвате, и условията на риболов, пред които сте изправени.

 

Ето обаче някои популярни и ефективни въртящи се примамки:

 

Spinnerbaits: Спинербейт са универсални и могат да се използват в различни риболовни среди. Имат въртящо се острие, което създава вибрации и светкавици във водата, привличайки рибата.

 

Crankbaits: Кранкбейтс се предлагат в различни форми и размери и са чудесни за имитиране на движението на плячка. Те имат устна за гмуркане, която ги кара да се гмуркат по-дълбоко, когато бъдат извадени, което ви позволява да покриете повече вода.

 

Джигове: Джиговете са популярен избор за риболов в тежко покритие или дълбоки води. Предлагат се в различни тегла и стилове и можете да добавите ремарке от мека пластмаса, за да подобрите привлекателността им.

 

Spoons: Блесните са класическа примамка за риболов, която се използва от много години. Те имат лъскава, метална повърхност, която имитира лъскавината на плячка, и могат да бъдат водени по различни начини.

 

Topwater примамки: Повърхностните примамките са предназначени да имитират плячка на риба, която плува на повърхността на водата. Те могат да бъдат много ефективни в спокойна вода или когато рибите се хранят активно.

 

Не забравяйте, че ефективността на примамката също зависи от цвета и размера, така че винаги е добра идея да имате различни опции в кутията си за принадлежности.

 

Екипът на НИКУЛДЕН ФИШИНГ, вече повече от 23 години се старае заедно с Вас да изживява най-незабравимите моменти от спининг риболова, който е филoсoфия и начин на живот за нас. 

 

Спининговият риболов е един от най-интересните и бързо развиващите се начини на риболов у нас и по света.

 

Пожелаваме Ви Наслука!

Нов
Lurefans RS6 Попер
Много специално проектирана, уникална повърхностна примамка. Имплантирана пластина с титаниево покритие в долната част, която спомага за баланса, играта и допълнително придава визуални сигнали.
24,00 лв.
Нов
Ima Nabarone 125S Воблер
IMA NABARONE 125S е потъващ воблер, утвърден като голям ловец на лавраци и лефери. Има превъзходен кастинг и перфектно движение при туичинг.
38,00 лв.
Нов
Ima Salt Skimmer 110mm Повърхностна примамка
Salt Skimmer е повърхностна примамка, предназначена за риболов на лаврак в плитки участъци. Наподобява бягаща по повърхността на водата хамсия или сардина. Silent Salt Skimmer има разцепващо въздействие върху водата и издава пляскащ звук.
38,00 лв.
Нов
Zip Baits Hickory SSR 34mm Воблер
Hickory SSR е плитко газещ воблер тип кранк. Доказано ефективен воблер при риболов на кефал, като също лови успешно пъстърва и костур. Модела е плуващ и плиткогазещ, перфектен избор за риболов в реки и затворени водоеми.
28,90 лв.
Нов
Ima Hound 125F Glide Воблер
Отлично изработен, прецизно балансиран и готов за подвизи, 125-милиметровият плуващ воблер от Hound серията на Ima е поредната безкомпромисна морска примамка за крайбрежен риболов. Системата за трансфер на теглото във вътрешността на корпуса осигурява далечен и точен кастинг дори в лоши условия и силен вятър. Благодарение на подвижните волфрамови топчета, воблерът достига далечни дистанции от над 70 метра въпреки сравнително ниското си тегло. Специфичният аеродинамичен дизайн на тялото, плюс работната дълбочина в диапазона от 70 см до около 1 метър, моделът е идеалната примамка за риболов в близост до брега на средно големи морски хищници.
36,00 лв.
Нов
Ima Komomo SF-130 Slim Воблер
С дължина от 130мм и тънко, издължено тяло, Ima Komomo 130 Slim много наподобява типичните риби-стръв, с които се хранят хищниците във всички морета и океани. Неговото действие се проявява най-добре при бавно извличане в спокойна вода или на места със слабо течение. Когато бавно обирате влакното, ще видите как Komomo сякаш иска да спре за пауза, и ако му позволите, това ще бъде естествено действие, което би направила всяка дребна риба.
37,00 лв.
Нов
Тройни куки DAIWA PROREX SAQSAS ASSIST TREBLE - No 1/0 - 4

Специална тройна, assist кука, с напълно открити върхове. Шиповете на стеблото просто се забиват в силиконовата примамка и не причиняват никакви повреди. Изключително остри – с покритие SaqSas.
14,00 лв.
Нов
Силикон GT-Bio Kalamy Squid - комплект тела
Комплект тела за GT-Bio Kalamy Squid. Kalamy Squid е примамка на GT-Bio за вертикален риболов, която притежава реалистичен дизайн с вълнообразни перки и вибриращи пипала, които имитират естествен...
29,00 лв.
Нов
Плетено влакно Daiwa PROREX UL FINESSE BRAID CHARTREUSE (зелено) - 135м

 
Daiwa PROREX UL FINESSE BRAID – 135м
Daiwa Prorex UL Finesse Braid е много тънко, плетено влакно за ултра лек и фин риболов с изкуствени примамки. Влакното е с първокласни качества и е много добър избор при риболов с леки примамки като клатушки или въртящи блесни, или ултра-леки джиг глави.

Висока здравина на възела
Висока устойчивост на триене
Похдодящо за костур, пъстърва или кефал
Made in Japan

45,00 лв.
Нов
Bassday Mononofu 64S Воблер
Mononofu нa япoнcĸaтa ĸoмпaния Bassday e eдин oт нaй-дoбpитe вoблepи зa пъcтъpвa. Πpeднaзнaчeн ĸaĸтo зa ocнoвни пoтoци cъc cилнo тeчeниe, тaĸa и зa плитĸи peĸи c ниcĸo нивo нa вoдaтa. Воблерите имaт пpeĸpacни дeтaйлни oĸpacĸи, ĸoитo ce пpeливaт, ĸaĸтo и здpaвa лoпaтĸa и ocтpи ĸyĸи.
29,90 лв.
Нов
Bassday Hades 127F Воблер
Воблер, който може да се ползва в плитки зони при всякакви ситуации. Hades 127F е тестван многократно и може да достигне дистанция от забележителните 70 метра! Това е стабилно „оръжие“ и най-вече е много лесен за водене.
44,90 лв.
Нов
Jackson Bubble Magic 2g Воблер
Jackson Bubble Magic имитира малко ракообразно, което се среща във всички морета и океани, е насочен към инстинктивната хранителна реакция на рибата при лов на сафрид. Bubble Magic може много повече от целевия риболов на сафрид, който издържа на доста големи натоварвания.
14,80 лв.
Нов
Jackson Bubble Magic 1g Воблер
Jackson Bubble Magic имитира малко ракообразно, което се среща във всички морета и океани, е насочен към инстинктивната хранителна реакция на рибата при лов на сафрид. Bubble Magic може много повече от целевия риболов на сафрид, който издържа на доста големи натоварвания.
14,80 лв.
Нов
Монофилно влакно Maver GREEN POWER FLUORINE - 300 метра

Maver Green Power е синоним за високо качество. В сравнение със стандартните монофилни влакна, Green Power е 20 пъти по-устойчиво на солена вода и качествата му остават непроменени при ниска и висока температура. Това влакно е идеално за риболов в близост до скали, ситуация, при коят стандартните влакна могат лесно да се срежат. Обработено е с иновативното флуоро покритие, което значително увеличава гладкоста, повишава износването при триене и подобрява кастинговите му характеристики.
15,00 лв.
Нов
Плетено влакно Daiwa J-BRAID GRAND X8 MULTICOLOUR (мултиколор) - 1500m

J-Braid GRAND X8 е ъпгрейдната версия на световно известния J-Braid X8. Този вариант е създаден за още по-голямо предимство на риболовеца при борба със силни и едри риби. Какво всъщност е оптимизирано при версията GRAND. Той е абсолютно универсален като приложение в сладка и солена вода. В сравнение с J-Braid, версията GRAND е с по-плътна плетка на нишките. Това се постига чрез допълнителен процес в производството на плетене на влакното. Тази повишена плътност на оплетката дава по-висока износоустойчивост, по-голяма линейна здравина и по-голяма здравина на възел. В допълнение, GRAND е по-гъвкав и така става по-тих при преминаване през водачите на въдицата, малко по-твърд от стандартния J-Braid, което намалява усукването на влакното и повишава кастинга.
С тези нови предимства ще постигнете по-далечни и по-точни кастинги, като ще имате и допълнителна здравина при борбата с трофейни екземпляри.

8 нишкова оплетка
Кръгъл профил
IZANAS® PE нишки
Цвят - Multi-color
Висока износоустойчивост
Висока здравина на възел
Нулева разтегливост
Made in Japan

260,00 лв.
Нов
Флурокарбоново влакно Lineaeffe NOBU XFC FLUOROCARBON - 50 метра

Lineaeffe NOBU XFC FLUOROCARBON е меко флуорокарбоново влакно, произведено по японска технология на екструдиране – XFC. 100 % невидимо във водата, при тънките диаметри е походящ избор за направа на поводи за плувка или фидер риболов, а при по-дебелите диаметри е подходящо за шоклидери или връзване на куки за риболов на дъно в сладки и солени води.
18,00 лв.
Нов
Плетено влакно Daiwa TOURNAMENT X8 BRAID EVO+ DARK GREEN (тъмно зелено) - 270м

TOURNAMENT X8 BRAID EVO+
Известният Tournament 8X-Braid е допълнително оптимизиран за версията EVO +. По-специално, повърхностното покритие е подобрено с по-голямо количество силикон като по този начин, плетеното влакно е много по-гладко и допълнително се редуцира шума във водачите. По този начин Tournament X8 Braid EVO + е технически едно от най-добрите плетени влакна на пазара в цял свят. Повърхността на EVO + не се нарушава дори при често използване и запазва кръглия си диаметър.

8 нишково плетено влакно
Абсолютно кръгло сечение
Силиконово повърхностно покритие
Висока здравина на възел    
Висока абразоустойчивост
100 % неразтегливо

80,00 лв.
Нов
Плетено влакно Daiwa SALTIGA 12 BRAID UVF+SI - Multicolour (мултиколор) - 600m

12-нишково плетено влакно от ново поколение. Премиум качество на шпули от 600 метра. 100% произведено в Япония.
12-нишковото влакно е с по-малък диаметър от 8-нишковото и с по-голяма здравина. С него ще постигате по-далечни дистанции при кастинг, а при джигинг риболов – по-естествена презентация на примамката. Отлично ще Ви послужи и за тролинг риболов.
Предлага се в цвят - MULTICOLOR. Всеки цвят е с дължина 5м, а през всеки метър влакното има черен маркер, за да отчетете дължината абсолютно точно.

12 нишково плетено влакно
Многоцветно
Много висока устойчивост на триене
Супер здравина
Кръгъл профил
Силиконово покритие
Екстремна здравина на възела
Made in Japan

280,00 лв.
Нов
Плетено влакно Daiwa MORETHAN 12 BRAID EX+SI LIME GREEN (зелено) - 135m

12-нишково плетено влакно от ново поколение. Премиум качество на шпули от 135 метра. 100% произведено в Япония.
12-нишковото влакно е с по-малък диаметър от 8-нишковото и с по-голяма здравина. С него ще постигате по-далечни дистанции при кастинг, а при джигинг риболов – по-естествена презентация на примамката.
Влакното има трасираща черна отметка през 10м и на всеки 50м. Така, риболовецът лесно се ориентира за дължината или дълбочината, на която да потърси евентуален улов.

12 нишково плетено влакно
Флуоресцентен, зелен цвят
Много висока устойчивост на триене
Супер здравина
Кръгъл профил
Силиконово покритие
Екстремна здравина на възела
Made in Japan

120,00 лв.
Нов
Спининг въдица Lineaeffe Touch - 2.13m

Lineaeffe Touch е висококачествена спининг въдица, идеална за риболов в сладка и солена вода. Въдицата разполага със свързани водачи, които предлагат превъзходна устойчивост на износване и изключителна чувствителност при риболов. Винтовият макародържач гарантира надежден и удобен захват, което ви позволява да използвате макарата безопасно и прецизно. Lineaeffe Touch се предлага в различни цветове, което позволява на рибарите да изберат модела, който най-добре отговаря на техните нужди. Цевта се предлага в три различни действия (0-8/UL и 3-12/UL) и в различни цветови нюанси (бял и червен). Благодарение на високото си качество и превъзходна производителност, Lineaeffe Touch е идеалният избор за риболовци от всички нива.
70,00 лв.