Фидер риболов ✔️ nikulden.com ✔️ ТОП ЦЕНИ

Фидер риболов

Много голяма част от риболовците харесват по лежерният риболов, който предполага и повече удобства. Един от тези начини е риболовът на фидер, който замести ”пружината“, която пък е заместник на „капана“ (между две плочки кюспе, тесто от хляб, затегнати от самозатягаща се примка и четири куки.

Риболовът на фидер е измислен от англичаните и в последните няколко години направо избухна в своето развитие. Това доведе и до създаването на две дисциплини, метод фидер и риболов на фидер с кошница, на които се провеждат и световни първенства. 

Каква е същността на техниката, риболов на фидер?         

Фидер риболовът е най-финният и прецизен дънен риболов, при който кълването на рибата се отчита от върха на въдицата. Затова и въдиците за фидер са окомлектовани обикновено с 3 връхчета с различна акция.

За разлика от другите дънни техники фидер въдицата се  поставя на специална стойка за фидер, така че да заеме позиция успоредно на брега. По този начин влакното за фидер застава на 90 градуса срещу върха на въдицата.

Използва се тънко монофилно влакно за фидер, от 0,14мм до 0,25мм и 0,28мм.Има колеги, които ползват „плетено влакно“за фидер, други го наричат конец за фидер.Предимството на плетеното влакно за фидер е , че няма разтегливост и е много здраво.

Въдици за фидер риболов:

Фидер въдиците са вид въдица, предназначени за използване със специфична риболовна техника, известна като фидер риболов. Риболовът с фидер включва използването на контейнер, пълен със стръв, наречен фидер, който се прикрепя към въдицата и се изхвърля на определено място във водата.

Фидер въдиците обикновено са по-дълги и по-гъвкави от другите въдици, с дължина между 2,70м. - 3,90м. Те също така са проектирани да имат чувствителен връх, който позволява на риболовеца да засече и най-малкото движение или кълване от рибата.

Фидер прътите могат да бъдат направени от различни материали, включително фибростъкло, графит и въглеродни влакна. Видът на използвания материал ще повлияе на теглото, здравината и чувствителността на пръчката.

Като цяло фидер въдиците са чудесен избор за риболовци, които искат да опитат фидер риболов и да се насочат към различни видове сладководни риби, като шаран, платика и лин и други.

Риболовът с фидер е популярна риболовна техника, която включва използването на фидер с тежести за доставяне на стръв в определена зона на водата. Тази техника има няколко предимства и недостатъци, които риболовците трябва да имат предвид, преди да я използват.

 

Предимства на фидер риболова:

Повишена точност: Използването на утежнена хранилка позволява на риболовците да замятат по-точно и с по-голяма прецизност. Това е така, защото хранилката действа като тежест, помагайки за задържането на стръвта на определено място.

Повишено привличане: стръвта, използвана при фидер риболов, обикновено е по-концентрирана от другите видове стръв. Това го прави по-привлекателен за риболов и увеличава шансовете за успешен улов.

По-малко смущения: За разлика от други риболовни техники, които включват замятане и извличане, фидер риболовът е по-пасивен метод, който включва оставяне на стръвта на едно място. Това намалява количеството смущения във водата и увеличава шансовете за привличане на риба.

Повишен контрол: Риболовът с фидер позволява на риболовците да имат по-голям контрол върху своята стръв и представяне. Това е така, защото стръвта се задържа на място от хранилката и може да бъде поставена на определено място.

 

Недостатъци на фидер риболова:

Цена: Риболовът с фидер изисква набор от оборудване, включително въдица, макара, въдица, фидер и стръв. Това може да бъде скъпо за начинаещи или за тези с ограничен бюджет

Ограничена мобилност: Риболовът с фидер изисква риболовците да стоят на едно място за продължителен период от време, чакайки рибата да бъде привлечена от стръвта. Това може да бъде ограничаващо за тези, които предпочитат да се движат или да изследват различни области.

Отнема много време: Риболовът с фидер изисква търпение и време. Риболовците може да трябва да чакат продължителни периоди, за да привлекат риба към стръвта, което може да бъде разочароващо за някои.

Въздействие върху околната среда: Използването на концентрирана стръв и теглото на фидера може да повлияе на околната среда и да наруши екосистемата. Важно е тази техника да се използва отговорно и да се вземе предвид потенциалното въздействие върху околната среда.

Като цяло фидер риболовът е ефективна техника, която може да увеличи шансовете за успешен улов. Въпреки това, риболовците трябва да претеглят предимствата и недостатъците и да вземат предвид личните си предпочитания и обстоятелства, преди да решат дали да използват този метод.

Екипът на НИКУЛДЕН ФИШИНГ, вече повече от 23 години, се старае заедно с Вас да изживява най-незабравимите моменти от риболова, който е философия и начин на живот за нас.  Наслука!

Пружина с тръбичка WIRE CAGE FEEDER MEDIUM

Фидер пружина за риболов на дъно. Монтира се чрез вградената в нея In-line тръбичка. Предвидена е за риболов с мекя захранкя, която се натъпква в пружината с ръка.
Размер - MEDIUM
2,50 лв.
Монофилно Влакно MAVER - MVR FEEDER MONO 150м

Това влакно е невероятно силно за диаметъра си с много висока якост на възела и може да се похвали с превъзходна устойчивост на абразия. Напълно водоустойчиво влакно с UV защита.
Специално разработено монофино влакно за фидер!
15,00 лв.
-0,24 лв.
Вързани Куки Daiwa Tournament Worm Hook

Tournament Worm Hook са куки с две допълнителни контри, за закрепване на стръвта.

Произведено в Япония;
Дължина: 60см;

7,76 лв.
8,00 лв.
Колчета за дистанция MAVER Reality Bank Stick Combo 3m

Това са висококачествени колчета за измерване на дистанция, с които си гарантирате максимална точност и прецизност при риболов от брега.
В комплект с въже 3 метра.
42,00 лв.
-28,50 лв.
Фидер въдица DAIWA TOURNAMENT "S" FEEDER

През 1998 г., инженерите на Daiwa осъществяват забележителен пробив в разработката на щеки, създавайки без съмнение,  една от най-универсалните щеки правена някога - легендарният модел Daiwa Tournament S. Верни на принципа да комбинират последните технологични постижения с опит и знания, те създадоха фидер въдици с потенциал на върхов продукт - Daiwa Tournament S Feeder.
Направата на този модел, се дължи на нуждата от серия фидери по-подходящи за риболов на силвъри или каракуди на естествени водоеми, тоест да се погледне отвъд комерсиалните водоеми. Фидери подходящи за всяка една част на Европа, в която се практикува фин, техничен и бърз риболов, както е и в България. Много често този тип фидер риболов се практикува с плетени влакна и фини поводи, като адекватността на бланката към тези линии е от съществено значение. Но, каква е всъщност е промяната в новия модел Tournament S спрямо предшественика му Tournament Pro:

- 15 % По-ниско тегло в полза на новия модел, като това не влияе на здравината на бланките. Освен способността си да ловят скоростно и прецизно дребни риби, тези фидери безапелационно могат да се справят и с трофеен екземпляр.
Водачи Seaguide Skeleton TDG намаляват теглото, подробряват строя на въдицата и придават още по-елегантен вид на серията.
С около 15 % по-занижена акция при моделите 3.00 mt; 3,30 mt и 3.60 mt. Като тук категорично си проличава, че първата и средната секции са по-меки от стария модел и притежават повече "playing action" , идеално за силвър модели фидери. Това поведение на бланката свежда откачанията до абсолютния минимум.
Нови връхчета с по-занижен тест като унции, при моделите 3.00 m; 3,30 m и 3.60 m с цел да са адекватни на типа риболов, за който са направени и рибите, които ще се ловят.
При новия модел по-голям участък от дръжката е с корк, като той е по-удобен от EVA материала и придава по-приятно усещане при боравене с въдицата. Дръжките на всички дължини фидери са съобразени с дистанциите, които покриват и вида риби, които ще се ловят. Все пак, когато се практикува бърз и техничен риболов е неприятно, ако дръжката ни удря по краката или тялото, тук такъв проблем е изключен.
Подобрен дизайн и все същата безкомпромисна здравина при моделите с дължина 3.84 mt и 4.14 mt, походящи за риболов на дистанции или на големи реки.

Във фидерите са вложени още:

HVF Nanoplus Carbon Fibre - бланки
V-Joint Alpha - шпигота между секциите
Tournament Real Seat - патентован макародържач
Cork Eva Handle with Armlock - дръжка от корк и Eva, която "заключва" макарата и не се разхлабва във винта.
Seaguide TDG Guides - олекотени водачи с тънка рамка.
Folding Hook Keeper - сгъваем кукодържач
Моделите с дължина 3.00 m; 3.30 m и 3.60 m са окомплектовани с 3 броя Megatop върха - 0.75 oz, 1.00 oz и 1.50 oz.
Моделите с дължина 3.84 mt и 4.14 mt са снабдени с 3 карбонови CT върхове, съотвено: 1.50 oz; 2 oz и 3 oz  /  2 oz; 3 oz и 4 oz.

921,50 лв.
950,00 лв.
Троен Ролков Вирбел Maver High Speed Triple Swivel Competition

High Speed троен вирбел с карабинка. Може да се исползва и в сладка и в солена вода. Отлично качество с голяма якост. Перфектен за бомбарда, въртящи блесни изкуствени примамки.
7,00 лв.
Ролкови Вирбели MIDDY Rotary Swivels 12бр №8

Висококачествени ролкови вирбели. Използват се за риболов на мач, болонезе и фидер. Много са полезни при риболов на течение, защото елиминират усукването на повода. Ушите са широки, за бързо и удобно монтиране на повода.
Вирбели - 12бр. в опаковка.
3,30 лв.
Комплект чадър + колчета MIDDY SureDri 450 Combo (Umbrella + Pin-Down Set)

Страхотно предложение от английския гранд - MIDDY UK. Отличен, модерен чадър със система за допълнително фиксиране в земята. Системата за укрепване се състои от 2 броя колчета и 5 метра надеждно въже. Въжето е екипирано с карабинери за бързо и лесно закачане за чадъра. Извън тези екстри, чадъра Middy Sure-Dri 450q има своите си подобрения. На първо място всички шевове са 100% изолирани ине пропускат вода. Удължителната рейка на чадъра се регулира с нов система - болт за сигурна и бърза фиксация по височина. Всички краища на спиците са допълнително подсилени с плътен материал, за да не се поврежда при интензивно използване. Чадъра може да се "счупи" на 75 градуса с винтова "Tilt" система. Материала на чадъра е 100% водонепроницаем и е изработен от от Denir 210.
Диаметър - 220см
 
 
100,00 лв.
Фидер - MIDDY Quartix Zero Limits 13ft 120g Distance Feeder Rod (3pc)

Middy никога не спират да впечатляват с въдиците си и те продължават да бъдат движещата сила зад авангардни разработки, като тази въдица за разстояние 13 фута. Тя е част от гамата фидери Quartix и е първият в света, който се възползва от революционна нова техника за изграждане, при която върховете са кухи и съединени отгоре - резултатът е по-добра точност на замятане, по-плавно действие и безумно чувствителни регистрация на ухапване! Получавате включени три от тези кухи въглеродни върха (2oz/3oz/4oz), плюс един „суперчувствителен“ от стъкло в карбон (1oz). Въдицата е със супер дълга конструкция от 3 бр., истински гъвкава, което MIDDY нарича "нулеви граници" потенциал за обхват. Характеристиките включват водачи за подпомагане на замятането C-Pulse, технология за подсилване на Spiratech в критични точки на напрежение, както и напълно уникален дизайн на задната дръжка True-Crank за подпомагане на точното замятане. Това несъмнено е сред най-добрите дистанционни фидер въдици на пазара днес. Той има рейтинг на основната линия от 15lb, рейтинг на дължина на куката от 10lb и водач за тегло на замятане от 120g. Както можете да видите, тази въдица е свързана с точност, сила и действие. Ако вземете въдица Quartix Zero Limits, ще бъдете поразени от нейния качествен дизайн... просто изчакайте да закълве и вижте колко чувствителни са върховете.
480,00 лв.